Välj en sida

Lidas loge

Lidas loge återinvigdes lördag 29 maj 2021 med en liten matmarknad, som en del av Aptitrundan.

Det är en härlig känsla att vi nu är i gång med nästa ben i verksamheten här på Lida Gård. Vi har redan planerat för flera spännande event och upptåg på logen. Men kanske har du också en idé!? Bolla gärna den med oss!

Lida Gårds loge är även tillgänglig för uthyrning till privata fester och event. Kontakta Hannah Larsson med din förfrågan.

Logens historia

Namnet Lida är urgammalt och betecknar byläget på en markerad sluttning ner mot en dalgång med rester efter en gammal sjö. Gården eller byn har en rik historia som går långt tillbaka i järnåldern, 1200 år och kanske mer.

Ladugården, som i dag är butik, restaurang & café, byggdes från början för mjölkproduktion. Farmek drev under många år livdjursauktion här på Lida Gård. Många djur har passerat här, särskilt om våren. Mjölkkor som bytt ägare, kalvar, får, grisar – och enligt ryktet någon zebra.

Den gamla körbanan, en etage upp från logen, gick tvärs genom hela byggnaden och ut på andra sidan. Hästarna kunde inte vända med hölassen som drogs upp för torkning på logen. Körbanan är också lagd omlott för att hästarna inte skulle halka bakåt med lasten.

När Stenhammars Godsförvaltning återskapade den gamla körbron våren 2021 för att åter ge access till Lidas loge valde man en modern plan konstruktion, samtidigt som de gamla kantstenarna möter det nya staketet i en historisk hommage till svunna tider.