Välj en sida

Stenhammar slott, Flen

Stenhammar slott ligger i hjärtat av Södermanland, strax utanför Flen ett stenkast från järnvägen mellan Stockholm och Katrineholm. Efter en donation blev svenska staten ägare ägare till egendomen. Den arrenderas sedan 1965 av HM Kung Carl XVI Gustaf. Lida Gård är en del av Stenhammars Godsförvaltning, av vilken vi hyr vår stora lada.

En trevlig promenad är från Lida Gård till Stenhammar slott, ca 4 km tur och retur längs grusvägen. Den magnifika ladan tornar upp sig efter bokskogen och vallen, har du tur har du redan då fått span på Stenhammars kreatur i de vackra ekhagarna.

Ett annat trevligt tips är att parkera bilen på den lilla parkeringen på Drottninggatan, nära slottet. Då har du en härlig promenad hit till oss på ca 3 km, då en paus på vår veranda sitter fint, för att sedan gå tillbaka samma väg eller ta den längre rundan via Flen och runt hela Gårdssjön.

På Stenhammar bedrivs i dag ett modernt jord- och skogsbruk. Liksom många större gods finns här även ett stort byggnadsbestånd (ett 150-tal byggnader) som kräver omfattande underhåll.

Egendomen omfattar totalt 2200 hektar mark. Av detta är 1400 hektar produktiv skogsmark, 450 hektar åker och bete. Resterande areal är impediment och övrig mark. Impediment kallas skogsmark med låg produktionsförmåga, till exempel berghällar, mossar och blötmarker.

Stenhammar slott är privat och det sker inga visningar för allmänheten, men man kan promenera runt slottet.

Sommaren 2019 anordnades ”Världens musik & mat” inne i slottsparken. Ett unikt tillfälle att besöka den privata trädgården, fira integration och träffa nya vänner.